Novosti Radionice

Komunalno održavanje d.o.o. dobilo praktično i energetski učinkovito elektronsko vozilo

No Comments

Komunalna tvrtka Grada Ploča Komunalno održavanje d.o.o. uspješnom prijavom na javni poziv od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ostvarila je pravo na dodjelu sredstava subvencije za kupnju energetski učinkovitog vozila u maksimalnom iznosu od 80.000,00 kn. Po uspješnoj prijavi Komunalno održavanje d.o.o. raspisalo je javnu nabavu po kojoj je odabrana ekonomski najpovoljnija ponuda za nabavku elektro vozila za odvoz otpada vrijednosti 322.500,00 kn bez PDV-a. Tim putem je nabavilo svoje prvo elektronsko vozilo koje ne ispušta štetne plinove u atmosferu, te je veoma praktično za izvršavanje komunalnih usluga u uskim ulicama i nepristupačnim područjima.

Proizvođač električnog vozila je tvrtka GOUPIL industries podrijetlom iz Francuske, dok nadogradnja spremnika za otpad na vozilu, kao i automata za podizanje posuda za otpad je dizajniran i proizveden od strane Talijanske tvrtke Ecotec di Luigi Pilla. Uspješnom suradnjom dvoje navedenih tvrtki je rezultiralo proizvodnjom širokog raspona industrijskih, komunalnih i specijalnih strojeva, opreme i vozila. Njihova električna vozila za prikupljanje i odvoz otpada su potpuno bešumna, homologirana za dvije osobe i posebno dizajnirana za okretnost u uskim prostorima, dok emisija CO2 prilikom same vožnje je 0 g/km. Nabavljeno električno vozilo tvrtke GOUPIL industries postižu maksimalnu brzinu od 70 km/h, a doseg baterije sa jednim punjenjem je 171 kilometara. Vozilo je opremljeno automatom za dizanje posuda od 60 do 360 l zapremnine, širine 1.400 mm što mu omogućuje prolazak kroz uske ulice i prikupljanje otpada od vrata do vrata. Zapremnina spremnika za otpad je 3,7 m3, a nosivost do 700 kilograma, te ima mogućnost pretovara prikupljenog otpada u kamion veće zapremnine bez odlaska na deponij ili skladište, čime se postiže bolja učinkovitost u radu vozila.

Komunalno održavanje d.o.o. u cilju uspostave sustava odvojenog prikupljanja otpada, s navedenim vozilom će imati olakšan pristup svojim korisnicima u uskim ulicama i nepristupačnim područjima. Također će se ostvariti velike uštede na potrošnji, a sve to bez ispusta štetnih plinova u atmosferu. U prilogu možete vidjeti slike, kao i snimak same vožnje GOUPIL i ECOTEC električnog vozila, danas u posjedu Vašeg Komunalnog održavanja d.o.o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *