Ponovna uporaba nije isto što i recikliranje. U osnovi je recikliranja prerada odvojeno prikupljenog otpada u neku novu korisnu formu dok ponovna uporaba podrazumijeva koristiti proizvod u njegovom originalnom obliku za istu ili za neku novu svrhu. Na taj način produžujemo njegovo trajanje prije nego što postane otpad i tako štedimo resurse koje bi bilo potrebno uložiti za recikliranja tog proizvoda.

Primjeri ponovne uporabe

– ponovno korištenje razne ambalaže za druge svrhe (važno je da se plastična ambalaža u kojoj nije bila hrana ne koristi za hranu) – npr. upotreba staklenki za zimnicu čime ponovo koristimo staru ambalažu za njeno pakiranje, i na taj način izbjegavate kupovinu tvornički konzerviranih namirnica, usput se i smanjuje količina ambalaže potrebne za proizvodnju iste. Razno povrće poput krastavaca, feferona, paprika, maslina, cikla itd. se može konzervirati, no mogu se konzervirati i razne vrste plave ribe poput srdele, palamide itd.

-doniranje, poklanjanje ili razmjena rabljene odjeće i obuće, knjiga, udžbenika, igračaka, elektroničke opreme, malih kućanskih aparata, bijele tehnike i sl.
Od sada možete donirati, poklanjati ili razmjenjivati predmete koji vam više ne trebaju putem našeg web buvljaka

– popravak ili prenamjena namještaja, elektroničke opreme, malih kućanskih aparata, bijele tehnike i sl.

Iznenadili biste se što se sve može napraviti od starih kućanskih aparata, namještaja, pa čak i otpada! Dalje smo naveli par primjera da vidite što se sve može prenamijeniti uz malu dozu kreativnosti:

Naslonjač od stare kade

Kupaonski ormarić od starog bicikla

Kalem preuređen u stol

Stare žarulje pretvorite u nove lampe

Reciklirajte stare boce u kreativan luster

Donesite predmete koji vam više ne trebaju u „Kutak za ponovnu uporabu“ u Reciklažno dvorište u Pločama ili ih poklonite ili prodajte putem web-buvljaka!